Från frisör till drifttekniker

En påtaglig doft av torv, trä och spån slår emot en redan vid grindarna till Kraftvärmeverket. Vi träffar Maria i kontrollrummet, där pannor och turbiner övervakas dygnet runt för att säkerställa produktionen av fjärrvärme. 

– Jag sadlade om från frisör till drifttekniker eftersom jag såg möjligheterna att få ett spännande och givande jobb med stor variation. Jag är uppvuxen i anslutning till HEMAB, eftersom min pappa jobbade på Elnät. Därför känns det extra meningsfullt att jobba här, säger Maria.

Enorma högar med bränsle ligger utanför fönstret och bara väntar på att eldas upp i verkets panna. Bränslet är till största delen lokalt och består av rester från skogsavverkning, ris och sly, och så spån som blir över från Bionorrs produktion av pellets.

När vi eldar i pannan tar vi reda på den ånga som uppstår, säger Maria. Den ångan driver en turbin som alstrar energi som sedan skjuts ut på elnätet i form av grön, lokalproducerad el. Så vi gör dubbel nytta här på Kraftvärmeverket - vi producerar både värme och el, konstaterar hon.

 

Inte som alla andra

Maria Wallenman är tjejen som utmanar invanda könsroller och normer. Ett starkt motor- och teknikintresse kombineras med långa naglar och familjeliv. På Kraftvärmeverket är hon ensam kvinna.

– Jag har alltid umgåtts mest med killar så att arbeta på en mansdominerad arbetsplats har jag inga som helst problem med, säger Maria. Jag trodde att jag som tjej skulle behöva bevisa mig och min kunskap när jag började här, men de märkte ganska snabbt att jag hade rätt kompetens. Självklart tycker jag att fler tjejer borde söka sig till det här yrket – det handlar nog mest om att våga prova.

Som småbarnsmamma pusslar hon ihop familjelivet med skiftgång på Kraftvärmeverket – ett upplägg som passar familjen väl.

Mina arbetstider passar mig utmärkt, säger Maria. Jag skulle inte trivas med att jobba måndag till fredag och sen försöka få så mycket ut av helgen tillsammans med barnen. Arbetet på HEMAB ger mig frihet att oftare ge mina barn kvalitetstid, även om det ibland innebär en del pusslande.

Närheten till allt lockade

Tankarna på att bli frisör slogs tidigt ur hågen. Ett uppehåll i Göteborg med butiksjobb och kundtjänstarbete inom telekombranschen testades också på innan idén om omskolning på allvar fick fäste. En tvåårig utbildning via ”Heta utbildningar” senare och driftteknikerjobbet var i hamn. Med det fastslogs också att Härnösand skulle bli bostadsorten och det är ett beslut som Maria inte har ångrat.

Det bästa med att bo i Härnösand är att det är så nära till allting. Många av barnens fritidsaktiviteter ligger på cykelavstånd och det är här jag har min familj. När jag bodde i Göteborg behövde allting planeras långt i förväg men här kan man vara mer spontan vilket jag verkligen gillar, konstaterar hon.

Att familjen betyder mycket för Maria råder det ingen tvekan om och hon är funderar mycket på hur framtiden ska bli för hennes barn.

Det är klart att man oroas över framtiden när man ser vad vi gör med vår planet och miljö. Jag hoppas fler och fler gör miljösmarta val som att skippa plastpåsen när man handlar eller att välja en elproducent som inte tär på jordens resurser. Det är vi skyldiga våra barn. Jag står bakom HEMABs värderingar och tycker vi har en viktig uppgift att fylla, inte minst i vårt hållbarhetsarbete, avslutar hon.

Lediga tjänster

Nedan hittar du alla våra lediga tjänster just nu. Om du hittar något som passar, skicka in en ansökan idag!

Just nu har vi inga lediga tjänster, du kan alltid skicka en spontanansökan!

Stories

Marika tycker att fler tjejer borde köra lastbil

Marika började som hjälplastare i HEMABs återvinningsbilar 2018 och 2019 tog hon chansen att själv ta lastbilskort för att kunna sitta bakom ratten istället. Under 2020 jobbade hon som vikarie på heltid och nu är hon tills vidareanställd och trivs som fisken i vattnet.
Läs mer

Från frisör till drifttekniker

Arbetet på HEMAB ger mig frihet att oftare ge mina barn kvalitetstid. Det känns bra att jobba på HEMAB eftersom jag står bakom HEMABs värderingar och tycker vi har en viktig uppgift att fylla, inte minst i vårt hållbarhetsarbete.
Läs mer